Елайнери чи брекети?

Людям різного віку може знадобитися розпочати ортодонтичне лікування з різноманітних причин. Однак сьогодні на ринку є багато варіантів лікування, і іноді може бути важко зрозуміти відмінності між різними типами ортодонтії. Тут ми поговоримо про основні відмінності між брекетами та елайнерами, двома типами ортодонтичних методів лікування, які, хоч і однаково ефективні, мають багато різних відмінностей.

Брекети проти елайнерів

Перш ніж перейти до відмінностей між брекетами і елайнерами, ми почнемо з пояснення трохи про кожен з цих ортодонтичних методів.

Брекети – це невеликі металеві штуки, які прикріплені до зубної поверхні і з'єднуються металевою дугою. Зазначена дуга працює, підключаючи та застосовуючи постійний тиск на стоматологічні брекети, щоб вони поступово переміщували зуби у своє правильне положення. Існує кілька типів брекетів: металеві, прозорі, лінгвальні та самолігатурні. Але їх загальна особливість полягає в тому, що вони незнімні.

На відміну від цього, прозорі або невидимі елайнери – капи, які розміщуються поверх зубів, і виконують ту саму функцію, що і брекети: переміщують зуби, застосовуючи на них тиск.

Що стосується ефективності елайнерів чи брекетів, елайнери настільки ж ефективні, як і брекети у виправленні ортодонтичних проблем. Іншими словами, замість того, щоб обговорювати різницю між можливостями елайнерів проти металевих брекетів, більш актуально розглянути метод, який кожен використовує для досягнення зазначеної мети та характеристик кожного продукту. Нижче ми пояснимо ці розбіжності, щоб ви були озброєні всією інформацією для розуміння який варіант для вас кращий.

Непомітність

Брекети

Перший пункт, який слід враховувати при порівнянні елайнерів і брекетів – це їх рівень видимості. Взагалі брекети менш непомітні, ніж елайнери, оскільки вони можуть бути видимими ззовні, коли людина посміхається або відкриває рот. Це тому, що вони розміщуються на вестибулярній стороні (видима частина зуба), вони є металевими (традиційними або самолігатурними) або напівпрозорими (керамічними або сапфіровими), вони завжди будуть менш непомітними, ніж елайнери.

З іншого боку, лінгвальні брекети – єдиний виняток із видимих брекетів. Вони розміщуються на лінгвальній стороні (частина зуба, зверненого всередину рота), тому вони не такі помітні ззовні. Проте є багато дискусій щодо їх ефективності.

Елайнери

Що стосується елайнерів, вони, як правило, більш непомітні, ніж традиційні брекети. Чому? Ну, оскільки замість брекетів, прикріплених до зубів, вони – це капи, які повністю адаптуються до анатомії зубів, і оскільки вони прозорі, вони майже непомітні іншим. Елайнери дозволяють вам говорити і посміхатися, не помічаючи, що ви носите ортодонтичний апарат, роблячи їх ідеальними для людей, які працюють зі своїм іміджем або просто для тих, хто хоче підтримувати звичайний вигляд, проходячи лікування. Ця особливість надзвичайно важлива для багатьох пацієнтів, які вирішують між елайнерами чи брекетами.

Знімання

Брекети

Як уже згадувалося, брекети – це тип фіксованої ортодонтії. Тому пацієнти не можуть перестати носити їх у будь-який час, поки лікування не закінчиться. Які недоліки такого вирівнювання? Ну, їх не можна зняти на заняття спортом з ризиком травми, а також не можна зняти для гігієни зубів або споживання певних продуктів, які ми розглянемо пізніше. Їх неможливість зняти для зручності в гігієні чи споживанні їжі важлива при порівнянні брекетів проти елайнерів.

Елайнери

З іншого боку, у нас є елайнери, які повністю знімаються. Це робить все набагато простішим, оскільки ви можете зняти їх, коли захочете, наприклад, їсти чи чистити зуби або займатися спортом. Однак слід зазначити, що фахівці рекомендують носити елайнери мінімум 22 години на день, щоб успішно здійснити всі необхідні рухи.

Комфорт

Брекети

Порівнюючи елайнери проти металевих брекетів, комфорт – ще один важливий момент, який слід врахувати. Брекет-система має складну геометричну форму, а тому не виключено, що вона може натерти щоки чи губи з внутрішнього боку, або ж під час переміщення зубів буває так , що дуга ніби «вилазить» з брекета і починає колоти в щоку. На щастя, деякі з цих дискомфортів можна уникнути завдяки спеціальному воску.

Пацієнти також, як правило, помічають певний тиск на зуби після кожної корекції брекет-системи. Це ще одна різниця між елайнерами та брекетами, оскільки рухи з брекетами є більш різкими, ніж ті, що зроблені елайнерами, вони можуть призвести до дискомфорту в зубах і навіть незначних головних болях або болі на вухах.

Елайнери

Елайнери зроблені з еластичного і міцного пластику медичного стандарту тому їхня поверхня гладка і ніжна з м'якою тканиною рота. Через це, як правило, комфорт, пов’язаний з елайнерами є вищим у порівнянні з брекетами.

Що стосується тиску, то можна помітити деякі при переході від одного елайнера на інший. Однак, оскільки зміни дуже часті, це відчуття навряд чи помітне і дуже легке.

Гігієна

Брекети

Підтримка гігієни ротової порожнини – це ще одна головна турбота для тих, хто проходить ортодонтичне лікування та ще одна ключова відмінність між елайнерами та брекетами. З брекетами підтримувати щоденну гігієну ротової порожнини трохи складніше. Коли ми носимо брекети, зубна поверхня вже не є природною і вимагає більшої уваги до деталей при очищенні.

Елайнери

Якщо ви все ще запитуєте, чи елайнери кращі за брекети, цей розділ може відповісти на ваші запитання. Елайнери не змінюють вашу звичну гігієну ротової порожнини жодним чином. Елайнери знімаються і ви отримуєте повноцінний доступ до зубів для проведення якісної гігієни.

Харчування

Брекети

З брекетами ви повинні бути особливо обережними з певними твердими продуктами, такими як твердий хліб, цукерки та будь-яка інша їжа твердої чи тягучої консистенції. Це пов’язано з тим, що брекети приклеєні до стоматологічної поверхні спеціальним клеєм, тому якщо ви застосовуєте занадто багато сили, вони можуть відірватись. Якщо це станеться, вам доведеться піти в клініку, щоб знову приклеїти їх і, отже, подовжити тривалість ортодонтичного лікування.

Крім того, споживання липких продуктів, таких як цукерки або солодощі, також може бути проблемою, оскільки їх важко очистити. Нарешті, є певні продукти, яких слід уникати при носінні прозорих, керамічних або сапфірових брекетів. Кольорові (білі) брекети, які імітують природний відтінок зубної емалі, легко можна забарвити споживанням чаю, кави або певними спеціями.

Ця обмежена дієта є ще однією причиною, що більше людей вибирають невидиму ортодонтію, коли розглядають елайнери проти брекетів.

Елайнери

Це ще одна основна відмінність між брекетами та елайнерами – з елайнерами ви можете насолоджуватися будь-яким типом їжі, без проблем. Коли ви їсте їжу, вам доведеться зняти елайнери та зберігати їх у коробці, поки не прийде час повернути їх назад після чищення зубів.

Ціна

Брекети

Зазвичай лікування брекет-системою передбачає багаторазове та регулярне відвідування ортодонта для корекції та активації брекет-системи. Тобто за кожне таке відвідування прийдеться платити, а це за декілька років лікування чимала сума. 

Елайнери

У випадку з елайнерами SOLO таких контрольних відвідувань буде набагато менше , більше того, вони є безкоштовними , а це означає , що ви не будете переплачувати на протязі лікування, а одразу знаєте кінцеву вартість свого лікування. Крім того , якщо в цілому порівнювати вартість лікування елайнерами SOLO з середньою вартістю лікування брекетами у вашому місті, лікування елайнерами зазвичай буде меншою на 20-30%.

Елайнери проти металевих брекетів: Який тип ортодонтичного лікування для мене найкращий?

Однак ви повинні мати на увазі, що перед тим, як вирішити між елайнерами і брекетами , найкраще проконсультуватися з ортодонтичним фахівцем, щоб виявити, який тип лікування є найбільш відповідний для вашого випадку, оскільки кожен пацієнт відрізняється.

Брекети були найпоширенішим і відомим ортодонтичним варіантом лікування протягом багатьох років. Тож не дивно, що багато людей вибирають брекети, коли вони не знають про альтернативи. Однак сьогодні ортодонтія різко розвинулась, і ви повинні розглянути всі варіанти на ринку.

БрекетиЕлайнери
Непомітність+
Знімання+
Комфорт+
Гігієна+
Харчування+
Ціна+

Solo Aligners : фахівці з невидимої ортодонтії

У нашій роботі ми прагнемо використовувати найсучасніші технології, тому під час вашого першого візиту ми зробимо кілька рентгенівських знімків та 3D-сканування вашої ротової порожнини у нас в клініці, щоб перевірити ваше ортодонтичне здоров’я. І ще багато різноманітної діагностики, перед тим, як розпочати лікування.

Отже, якщо ви хочете точно знати, чи елайнери кращі ніж брекети для вас особисто, зв’яжіться з нами електронною поштою: soloaligners@gmail.com По телефону або WhatsApp за номером +380500454505 або забронюйте зустріч в Інтернеті через наш веб -сайт.

З нетерпінням чекаємо на зустріч з Вами!

Іван Соловей

Лікар ортодонт

Посилання на ресурси

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *