Як виправити неправильний прикус у дорослих?

Якщо ви потрапили сюди, тому що шукали «як вирівняти зуби без брекетів» (або щось у цьому роді),  то ви потрапили в потрібне місце! SOLO Aligners використовує прозорі елайнери, щоб надати вам більш рівну посмішку без брекетів і дротів, і ми пояснимо, як саме це працює.

Але давайте спершу розберемось які ж бувають види неправильного прикусу та причини його виникнення і , головне, як елайнери SOLO можуть вам допомогти у вирішенні цієї проблеми.

Регулярний огляд у стоматолога є ключовим елементом збереження здоров'я ротової порожнини.

Однак, деякі люди можуть мати проблеми з прикусом, які потребують додаткового лікування. Аномалії прикусу можуть виникнути з різних причин, і вони можуть мати видимі наслідки для здоров'я ротової порожнини та обличчя.

Що таке прикус?

Прикус – це спосіб, яким верхні й нижні зуби змикаються разом. Здоровий прикус повинен бути комфортним  і ефективним для жування їжі та мовлення. Але деякі люди можуть мати аномалії прикусу, що можуть призвести до проблем з зубами, ротовою порожниною та інших захворювань нашого організму.

Прикус починає формуватися у ранньому дитинстві, тому перший візит дитини до ортодонта повинен бути у віці 5-6 років задля попередженняпорушень прикусу у майбутньому.

Причини аномалій прикусу

Існує кілька причин, які можуть призвести до аномалій прикусу. Генетика може бути однією з причин, оскільки структура щелеп може бути успадкована. Втрата зубів також може призвести до аномалій прикусу, оскільки решта зубів можуть почати рухатися і змінювати своє положення. Поганий прикус у дитинстві може також стати причиною аномалій прикусу в дорослому віці. Неправильне розміщення зубів, використання поганих звичок, таких як жування пальців або нігтьової пластинки, закусування губи, дихання ротом, кусання ручок та олівців.

Порушення прикусу може призвести до різноманітних наслідків, а саме:

Естетика обличчя

Відомо, що прикус впливає на гармонійність не тільки посмішки, але й обличчя в цілому. Виражені носогубні складки, зморшки та заломи на шкірі обличчя, опущені куточки губ – все це може бути наслідком порушеного прикусу. Власницям тонких губ або запалих щік зовсім не обов’язково поспішати робити уколи краси. Першочергово потрібно  перевірити прикус.

Саме положення зубів і впливає на підтримку м’яких тканин обличчя.

Біль

Це, мабуть, одна з найнеприємніших проблем. Часті головні болі (мігрені), болі в шийному і плечовому відділі, клацання суглоба при жуванні, позіханні, вам важко відкрити широко рот, напруга м’язів в скроневій області. Такі симптоми свідчать про порушення роботи скронево-нижньощелепних суглобів, а саме неправильний прикус вимушує суглоб працювати не належним чином, що в свою чергу і викликає ці симптоми.

Руйнування зубів

По-перше, скупчені, нерівні зуби дуже важко правильно та ретельно чистити. Залишки їжі формують щільний наліт, який змінює колір емалі і провокує появу карієсу. Помітити вчасно такий карієс самостійно буває складно.

По-друге, неправильне положення зубів призводить до їх частих сколів, що може травмувати слизові в роті.

Провести якісне лікування в таких випадках буває складно. Ускладнюється постановка пломби, вініри можуть сколюватися, а коронка просто не поміститься між скупченими зубами.

Крім того коли жувальне навантаження розподіляється неправильно, емаль стирається швидше, з’являється чутливість зубів на холодне та гаряче, іноді навіть на зміни температури повітря. Різні аномалії прикусу, відповідно, можуть надавати різний вплив на передні і бічні зуби, тим самим, посилюючи проблему.

Утруднене дихання

Прикус і дихання пов’язані між собою! Пояснюємо: часті застуди, алергія, в поєднанні з іншими факторами, збільшують ризик розвитку неправильного прикусу. Коли носове дихання порушене – рот постійно відкритий. Розвиток та зростання щелеп відбувається з наслідками, які призводять до розвитку ряду захворювань ЛОР-органів.

Розрізняють фізіологічний (правильний) і патологічний (неправильний).

Ортогнатичий – верхні різці перекривають нижні на 1/3.

Прямий – верхні і нижні різці стикаються ріжучими краями

Фізіологічна біпрогнатія – передні зуби разом з альвеолярними відростками нахилені вперед.

Фізіологічна опістогнатія – передні зуби разом з альвеолярними відростками нахилені назад.

Визначальним фактором є характер змикання бокових ділянок. Якщо фісурний-бугорковий контакт правильний, прикус відноситься до ряду фізіологічних і не вимагає виправлення.

Існують різні типи аномалій прикусу

Є кілька типів аномалій прикусу, і кожен з них може мати свої наслідки для здоров'я ротової порожнини та обличчя.Тепер розглянемо види неправильного прикусу:

Дистальний прикус

Це різновид прикусу, за якого верхня щелепа більш сильно розвинена в порівнянні з нижньою. З цієї причини верхні зуби помітно висуваються вперед.

Мезіальний прикус

В даному випадку нижня щелепа помітно виступає вперед, в порівнянні з верхньою. Іноді спостерігається западання верхньої губи. Часто при мезіальному прикусі порушена робота скронево-нижньощелепного суглоба.

Перехресний прикус

Спостерігається при зміщенні щелепи вправо або вліво. При цьому 1-2 зуба займають неправильне положення.

Глибокий прикус

В даному випадку верхні зуби закривають нижні більш ніж на половину. При глибокому прикусі спостерігається дефект мовлення, а також травмується слизова рота.

Відкритий прикус

Іншим типом аномалії прикусу є відкритий прикус, коли верхні та нижні зуби не змикаються  разом, коли рот закритий. Це може бути наслідком неправильного розвитку щелеп або неправильного розміщення зубів. Відкритий прикус може призвести до проблем з мовленням та незручностей під час їжі.

Скупченість зубів

Така патологія розвивається внаслік наявності дефіциту місця в верхній або нижній щелепі , причиною якго може бути недорозвиток щелепи або ж прорізування зубів мудрості, тому так важливо пройти якісну діагностику, щоб чітко розуміти справжні причини вашої скученості зубів.

Як виправити неправильний прикус

Позбутися від усіх неприємних наслідків або попередити їх виникнення можна за допомогою ортодонтичного лікування.

Лікування аномалій прикусу залежить від типу та важливості проблеми. Для легких аномалій прикусу можуть бути достатніми спеціальні розтяжки та апарати для зубів, які можуть допомогти відкорегувати прикус. Більш серйозні аномалії можуть потребувати ортодонтичного лікування, такого як брекети або інші апарати, які допоможуть відновити правильний прикус.

У деяких випадках може бути потрібна хірургічна корекція прикусу, особливо якщо аномалія є наслідком травми або структурної аномалії щелепи. Хірургічна корекція може включати розрізання та перенесення кісток щелепи або видалення деяких зубів для створення додаткового простору для зубів, які потребують пересування.

Вибір способу лікування залежить від віку, типу аномалії, і потім вже за побажаннями та можливостями пацієнта.

Крім лікування аномалій прикусу, важливо також дбати про здоров'я зубів та ясен. Це може включати щоденну гігієну ротової порожнини, регулярні візити до стоматолога та збалансовану дієту з низьким вмістом цукру та кислот.

Крім того, уникайте поганих звичок, таких як жування пальців, нігтьової пластинки або вживання тютюну, оскільки вони можуть призвести до розвитку аномалій прикусу та інших проблем з ротовою порожниною.

Узагалі, аномалії прикусу є досить поширеною проблемою, яка може виникати з різних причин. Лікування залежить від типу та важливості аномалії, але в більшості випадків є дієвими методами, що допоможуть відновити правильний прикус та покращити здоров'я ротової порожнини. Регулярні візити до стоматолога та дотримання здорового способу життя також можуть допомогти попередити розвиток аномалій прикусу та інших проблем з зубами і яснами.

Етапи ортодонтичного лікування наступні:

Консультація

Проходження діагностики ( 3D-сканування, КТ, ТРГ, фотопротокол, оцінка прикусу в діагностичному артикуляторі)

Виготовлення елайнерів за допомогу надточних 3D принтерів, пакування та доставка в клініку

Встановлення атачментів , видача стартового набору елайнерів зі всіма необхідними аксесуарами для лікування, навчання за доглядом при лікуванні елайнерами

Контрольні відвідування і сканування  раз в декілька місяців для оцінки проходження лікування, що вже включені у вартість і є необмеженими в кількості

Зняття атачментів та елайнерів

По завершенню активного періоду корекції прикусу, проводиться закріплення результату. Для цього використовують ретенційну апаратуру – незнімний ретейнер, ретенційні термопластичні капи.

Як елайнери SOLO вирівнюють зуби

Елайнери SOLO прогресують протягом кількох місяців. Щомісяця ви матимете серію елайнерів, які змінюються один за одним, застосовуючи належний і рівномірний тиск протягом усього шляху, щоб м’яко та безпечно рухати зуби.

Ви змінюєте свої елайнери з одного набору на наступний, як зазначено в індивідуальному плані лікування, створеному на основі вашого 3D-скану.

Будьте на шляху, і ви матимете нову посмішку вже через 4–6 місяців. Тут можна переглянути вже готові результати лікування наших пацієнтів.

Сучасні методики лікування аномалій прикусу дозволяють нам працювати з пацієнтами будь-якого віку, тому не бійтеся, що звертатися до ортодонта вже пізно.

Приходьте до нас на консультацію та отримайте більше інформації саме про Ваш випадок від наших лікарів-ортодонтів.

З нетерпінням чекаємо на зустріч з Вами!

Іван Соловей

Лікар ортодонт

Посилання на ресурси

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *